На правах рекламы:

• Заказать памятник из гранита на сайте granitews.ru.

   

Прп. Серафим Саровский


ГлавнаяСвятыеПрп. Серафим Саровский

Малая и Великая вечерняУтреняЛитургия

Служба преподобному и богоносному отцу нашему Серафиму, Саровскому чудотворцу


На Малей вечерни, стихиры на 4, самогласны, глас 4:

Сошедшеся днесь, христоименитии людие, похвальными песньми венчаим земнаго ангела и небеснаго человека, и к нему тепле возопиим: о блаженне отче Серафиме, постником преславная похвало, о нас молися ко Господу, помиловатися душам нашим.

Целомудрие и кротость от юности возлюбив, отче Серафиме, чистотою ума и сердца любовь Христову стяжал еси, еюже Богови приблизился еси. Того убо ныне моли, от бед избавити верою творящия честную память Твою.

Днесь сошедшеся христоименитых людей множества в прославление честных мощей твоих, преподобне отче Серафиме, радости и веселия вси исполнишася: явил бо ся еси болящим исцеление и хромым хождение, с верою притекающим к раце мощей твоих.

Слава, глас 6:

Веселися и радуйся о Господе, обитель Саровская: в тебе бо возсия светильник новый Российския земли. Красуйся и ликуй Церковь Божия, и иноков множества сорадуйтеся. Празднолюбцев собори взыграйте, и венец от духовных цветов сплетше, с Давидом воспойте: честна пред Господем смерть преподобных Его. Сия бо преподобному Серафиму начало славы полагает, еяже общники и нас сотвори твоими молитвами, блаженне.

И ныне, Богородичен: Никтоже притекаяй:

На стиховне стихиры, глас 2:

Изшед от отечествия твоего, преподобне отче Серафиме, и града Киева дошед, тамо у мощей чудотворец на путь спасительнаго подвига благословение приял еси: сие убо и нам низпосли, творящим всесвятую и пречестную память твою.

Стих: Честна пред Господем смерть преподобных Его.

Велий искус в послушании иноческих подвигов, преподобне отче Серафиме, с любовию приял еси, и братию твоим терпением и любовию удивил еси: моли спастися душам нашим.

Стих: Блажен муж бояйся Господа, в заповедех Его восхощет зело.

Наставлении игумена укрепляемь, в пустынное место Сарова вселился еси, отче, и тамо молитвенному подвигу крепко прилежати потщился еси, и явился еси дом Пресвятаго Духа: моли Христа Бога о всех нас.

Слава, и паки таяжде стихира: Наставлении игумена:

И ныне, Богородичен: Предстательница и покров Ты еси, Пречистая, избави нас от бед лютых и обстояний, и души наша спаси божественными Твоими молитвами.

Тропарь писан на Велицей вечерни.

На Велицей вечерни.

Блажен муж: На Господи воззвах, стихиры на 8. Аще убо есть предпразднство святых Богоявлений, первее поем три стихиры предпразднства: аще же несть сия стихиры, повторяюще первую и вторую, во глас 1:

Подобен: О, дивное чудо:

О, преславное чудо, подвижник благочестия в Сарове является, и молитвенник к Богу теплый Серафим пречудный нам бывает: веселися, обитель Саровская, имущи в себе мощи преподобнаго: взыграйте, православных множества, предивнаго Серафима имуще в бедах заступника и вопиюще к нему: радуйся, светильниче Российския земли, тмы сопротивных далече отревай, и Господеви молися, даровати душам нашим мир и велию милость.

О дивное чудо, се бо воистинну во обители Саровстей благочестия столп непоколебимый Серафим блаженный является нам: темже, богомудрых собори, на высоту духом возноситеся, к преподобному вопиюще: преподобне отче Серафиме, Господеви молися, даровати душам нашим мир и велию милость.

Дивны Твоя тайны, Христе Боже, яко даровал еси нам светильника преподобнаго Серафима, верным людем на сопротивныя крепкаго поборника, иноком и всем православным христианом молитвенника, святей обители похвалу и утверждение: той и ныне молит Тя, Господи, даровати душам нашим мир и велию милость.

Егда вшел еси, преподобне, в пустыню Саровскую, тогда, своея воли до конца совлекся, твердое ко всем послушание показал еси: досады бо и безчестия претерпел еси радуяся: ударения и раны от злых человек приял еси, о нихже и молился еси, преподобне: мы же, прославляюще пречестную память твою, молим ти ся, преподобне, Господеви молися мир мирови даровати и душам нашим велию милость.

Блаженна обитель Саровская, имуще тебе, преподобне отче Серафиме, добродетелей сокровище, сосуд чистоты, целомудрия хранителя, приятелище благодати, источник исцелений, болящим врача безмездна, постника истинна, в скорбех утешителя, житейскими страстьми обуреваемым тихое пристанище: нам же, творящим честную память твою, моли, преподобне отче Серафиме, даровати мир и велию милость.

Днесь ликуют собори верных в память твою, преподобне Серафиме, и велегласно вопиют: ты любве ради Христовы вся красная мира оставив и в пустыню Саровскую вселився, никакоже устрашился еси невидимых враг борения: но сия молитвами твоими яко прах отметал еси: темже Господеви молися даровати душам нашим мир и велию милость.

Слава, глас 8:

Приидите, верных собори, похвальными песньми днесь пречуднаго отца прославим и сице ему возопиим: преподобне отче Серафиме, воистинну сподобился еси божественныя жизни, приим от Бога венец нетленныя славы. Сего ради обитель Саровская тобою хвалится, людие же, зряще честную раку мощей твоих и чудеса бываемая, славят прославляющаго тя Господа: Емуже молися, преподобне, даровати душам нашим мир и велию милость.

И ныне, предпразднства, или Богородичен, глас тойже:

Царь Небесный за человеколюбие на земли явися, и с человеки поживе: от Девы бо Чистыя плоть приемый, и из Нея прошедый с восприятием: един есть Сын, сугуб естеством, но не ипостасию. Темже совершенна Того Бога, и совершенна Человека воистинну проповедающе, исповедуем Христа Бога нашего: Егоже моли Мати Безневестная, помиловатися душам нашим.

Вход. Прокимен дне.

Чтения преподобническая 3.

Притчей чтение. [Главы 3 и 8.]

Память праведнаго с похвалами, и благословение Господне на главе его. Блажен человек, иже обрете премудрость: и смертен, иже уведе разум. Лучше бо сию куповати, нежели злата и сребра сокровища. Честнейшая же есть камений многоценных, все же честное недостойно ея есть. Долгота бо дней, и лета живота в деснице ея: в шуйце же ея богатство, и слава. От уст ея исходит правда, закон же и милость на языце носит. Послушайте убо мене, о чада! честная бо реку: и блажен человек, иже пути моя сохранит: исходи бо мои, исходи живота, уготовляется хотение от Господа. Сего ради молю вас, и предлагаю мой глас сыновом человеческим: яко аз премудрость устроих совет, и разум и смысл аз призвах. Мой совет и утверждение, мой разум, моя же крепость. Аз мене любящия люблю, ищущии же мене обрящут благодать. Разумейте убо незлобивии коварство, ненаказаннии же прилагайте сердца. Послушайте мене и паки, честная бо реку, и отверзу от устен правая: яко истине поучится гортань мой, мерзки же предо мною устны лживыя. С правдою вси глаголы уст моих: ничтоже в них стропотно, ниже развращенно: Вся права суть разумевающим, и проста обретающим разум. Научу бо вас истине, да будет о Господе надежда ваша, и исполнитеся Духа.

Притчей чтение. [Главы 10 и 11.]

Уста праведнаго каплют премудрость, язык же неправеднаго погибнет. Устне мужей праведных каплют благодати, уста же нечестивых развращаются. Мерила льстивая мерзость пред Господем: вес же праведный приятен Ему. Идеже аще внидет досаждение: тамо и безчестие: уста же смиренных поучаются премудрости. Совершение правых наставит их, и поползновение отрицающихся упасет их: Не пользуют имения в день ярости, правда же избавит от смерти. Умер праведный, остави раскаяние: наручна же бывает и посмеятельна нечестивых пагуба. Правда непорочнаго исправляет пути, в нечестие же падает неправда. Правда мужей правых избавит их: безсоветием же пленяются беззаконнии. Скончавшуся мужу праведну, не погибнет надежда: похвала же нечестивых погибнет. Праведник от лова убегнет, вместо же его предается нечестивый. Во устех нечестивых сеть гражданом, чувство же праведных благопоспешное. Во благих праведных исправится град, и в погибели нечестивых радование: Во благословении правых возвысится град, усты же нечестивых раскопается. Ругается гражданом лишенный разума, муж же мудрый безмолвие водит.

Премудрости Соломоновы чтение. [Глава 3.]

Праведных души в руце Божией, и не прикоснется их мука: Непщевани быша во очесех безумных умрети, и вменися озлобление исход их: И еже от нас шествие сокрушение, они же суть в мире. Ибо пред лицем человеческим, аще и муку приимут, упование их безсмертия исполнено: И вмале наказани бывше, великими благодетельствовани будут, яко Бог искуси я, и обрете их достойны Себе. Яко злато в горниле искуси их, и яко всеплодие жертвенное прият я. И во время посещения их возсияют: и яко искры по стеблию потекут: Судят языком, и обладают людьми, и воцарится Господь в них во веки. Надеющиися Нань разумеют истину, и вернии в любви пребудут Ему. Яко благодать и милость в преподобных Его, и посещение во избранных Его.

На литии стихира храма: И преподобному стихиры, глас 1:

Киими похвальными венцы венчаим подвижника великаго, преподобнаго Серафима? Той бо яко наставник добрый в твердости веры и добродетели явися, богодухновенными учении и равноангельным житием приходящия к нему научая. Темже вопием ему: молися, преподобне, Христу Богу, православную веру утвердити и душам нашим спастися.

Приидите, инок множества, днесь преподобнаго благочестно восхвалим, истиннаго ученика Спасова, мирскую прелесть поправшаго, ярем Христов на рамо вземшаго, и полки бесов посрамившаго: к немуже возопиим сице: не забуди нас, отче Серафиме, восхваляющих и чтущих святую память твою.

Светлая и божественная память твоя, преподобне Серафиме, удиви всех, яко безплотен бо, во плоти враги невидимыя посрамил еси: вся же страна Тамбовская и святая обитель Саровская, имущи твоя святыя мощи, хвалится, сими бо здравие всем с верою притекающим к честней твоей раце подается. Темже, просветившеся тобою, вопием ти, преподобне: моли спастися душам нашим.

Слава, глас 5:

Радуйся днесь, вся Российская земле, и святая обитель Саровская, веселися. Верных же множества, стекшеся днесь, прославим преподобнаго отца, пастыря и учителя, богомудраго наставника заблуждшим, скораго всех болящих целителя, Российския земли великое украшение, егоже похваляюще сице рцем: преподобне Серафиме, спаси нас молитвами твоими.

И ныне, Богородичен, глас тойже:

Храм и дверь еси, палата и престол Царев, Дево Всечестная, Еюже Избавитель мой Христос Господь, во тьме спящим явися, солнце сый правды, просветити хотя, яже созда по образу Своему рукою Своею: темже, Всепетая, яко матерне дерзновение к Нему стяжавши, непрестанно моли спастися душам нашим.

На стиховне стихиры, глас 5.
Подобен: Р
адуйся, живоносный Кресте:

Радуйся, ангелом собеседниче, преподобне Серафиме, благочестно бо на земли пожив, многи приходящия к тебе страху Господню поучал еси: благодатию Пресвятаго Духа озаряемь, зрел еси будущая, яко настоящая, и умиления и радости многи скорбящия душею исполнял еси. Темже молим ти ся, молися Господеви о чтущих тя.

Стих: Честна пред Господем смерть преподобных Его.

Радуйся, заблуждших учителю предивный, Христа Господа во храме со архангелы и ангелы видети сподобивыйся. И ныне, преподобне, на небесех Того зрения выну наслаждаяся, молися о нас, верою творящих память твою.

Стих: Блажен муж бояйся Господа, в заповедех Его восхощет зело.

Радуйся, преподобне Серафиме, всем бо хранити истинную веру Христову заповедал еси, и вышняго жития вожделев, богатство возненавидел еси: ныне же неизреченную красоту небесную зриши, и сладкаго пения ангельскаго наслаждаешися. Темже молися Господеви даровати нам мир и велию милость.

Слава, глас 6:

Преподобне отче Серафиме, кто исповесть труды твоя и болезни, или кий язык изречет жестокое пустынное твое житие, бдение же и пощение, еще же и в затворе пребывание, устен безмолвие и моление непрестанное? Воистинну явился еси постником украшение, молитвенник к Богу непостыдный. Темже к тебе вопием: радуйся, иноческаго жития правило: радуйся, в бедах и скорбех великое утешение и теплый всем предстателю: молися, преподобне, спастися душам нашим.

И ныне, предпразднства, или Богородичен:

Творец и Избавитель мой Пречистая, Христос Господь из Твоих ложесн прошед, в мя оболкийся, первыя клятвы Адама свободи. Темже Ти Всечистая, яко Божии Матери же и Деве, воистинну вопием немолчно: радуйся ангельски, радуйся Владычице, предстательство и покрове, и спасение душ наших.

Тропарь преподобнаго, глас 4:

От юности Христа возлюбил еси, блаженне, и Тому единому работати пламенне вожделев, непрестанною молитвою и трудом в пустыни подвизался еси, умиленным же сердцем любовь Христову стяжав, избранник возлюблен Божия Матере явился еси. Сего ради вопием ти: спасай нас молитвами твоими, Серафиме, преподобне отче наш.

Дважды, и предпразднства, или Богородице Дево:

Малая и Великая вечерняУтреняЛитургия